17 września 2021

Czy zdajesz sobie sprawę z magicznych właściwości wielu przypraw, które znajdziesz w swojej kuchni? 

Większość z nich spożywasz, nie mając pojęcia, jak dobrze wpływają one na Twoje zdrowie! 

Cynamon- bardzo często dodajemy go do szarlotki, pieczonych jabłek, pierników. Czy wiesz, jakie jest jego działanie? Według badań poprawia on pracę mózgu, wpływając na zdolności poznawcze i zapamiętywanie. Ponadto doskonale działa na wyrównanie poziomu złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i wspomaga leczenie cukrzycy. 

Kurkuma- popularna w daniach kuchni indyjskiej. Ma wyjątkowo silne działanie antyoksydacyjne (w niektórych rejonach świata stosowana jest na rany w celu przyspieszenia procesu gojenia). Działa przeciwbólowo oraz wspomaga pracę stawów. Kurkuma hamuje namnażanie się wirusów w organizmie, ma działanie przeciwnowotworowe oraz jest pomocna w leczeniu choroby Alzheimera. 

Imbir- korzeń, którego cenne właściwości zauważono już w starożytności. Popularny podczas różnego rodzaju przeziębień, jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Doskonale wpływa na pracę żołądka, ma dobroczynne działanie na włosy, skórę i paznokcie. W medycynie ludowej stosowany jako środek poprawiający apetyt, łagodzący kaszel oraz astmę. Imbir wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. 

Szafran- jego właściwości znane są już od tysięcy lat. Persowie stosowali ją do polepszenia nastroju, ponieważ wpływa na produkcję serotoniny. Przyprawa ta działa również jako afrodyzjak. Badania wykazały, że jej stosowanie pomaga w problemach z erekcją u mężczyzn. Szafran wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz wspomaga wzrok. 

 

Pieprz cayenne- To nic innego jak zmielona papryczka chili- znany pogromca tłuszczu. To działanie zawdzięcza kapsaicynie, substancji, która pobudzając metabolizm tłuszczów, pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Przez to ogranicza spożywanie kalorii, redukuje objętość tkanki tłuszczowej oraz poziom trójglicerydów w krwi. Reakcją organizmu na charakterystyczne pieczenie jest wytwarzanie endorfin. Są to hormony, które nie tylko wywołują dobry nastrój i samopoczucie, ale także uśmierzają ból. Z badań naukowców z Uniwersytetu Chińskiego w Hongkongu wynika także, że kapsaicyna przyczynia się do poprawy zdrowia serca, obniżając poziomu cholesterolu. 

To tylko niektóre z przypraw, które z pewnością większość z nas posiada w swojej kuchni, a o ich właściwościach nie miało pojęcia. Pamiętaj, że każda substancja w zbyt dużej ilości może przynieść działania niepożądane. Jeżeli jednak zaobserwowałeś u siebie jakiekolwiek objawy, mogące świadczyć o rozwoju stanu chorobowego, zadzwoń do nas i umów wizytę u naszego lekarza rodzinnego.